Електронните цигари могат да навредят на белите дробове, казва проучване

Електронните цигари могат да навредят на белите дробове, казва проучване

електронни цигари, разглеждани от мнозина като здравословна алтернатива на тютюнопушенето, може да бъде вредно за белите дробове, учени от Атинския университет, Гърция, обясни На годишния конгрес на Европейското дихателно дружество 2012 г., Виена, в неделя 9 юни 2012 г.

Електронните цигари, наричани още електронни цигари, обикновено се предлагат на пазара като ефективни устройства за спиране на тютюнопушенето. Понастоящем лекарите са горчиво разделени дали цигарите дават на тютюневите компании средствата да изглеждат доброкачествени, докато всъщност „убиват хората тихо“ или са истинска алтернатива, предлагаща най -добрия шанс за намаляване на вредата от пушенето на цигари.

В това конкретно проучване професор Кристина Грациу и екипът си поставиха за цел да определят какви са краткосрочните ефекти от тютюнопушенето с електронни цигари върху различни хора, включително тези, които нямат известни здравословни проблеми, както и като Съществуващи пушачи със и без белодробни условия.

Те проведоха експерименти върху 32 доброволци; от които 8 бяха непушачи, които не са пушачи, а 24 са били настоящи редовни пушачи. Някои от тях имаха здрави бели дробове, докато други живееха с астма или ХОББ (хронична обструктивна белодробна болест).

Те бяха помолени да използват електронна цигара за 10 минути, вдишвайки изпаренията в белите дробове. Тест на спирометрия, както и някои други диагностични процедури бяха използвани за измерване на тяхната устойчивост на дихателните пътища. Устойчивостта на дихателните пътища се използва в дихателната физиология за измерване на резистентността на дихателните пътища към въздушния поток, влизащ по време https://harmoniqhealth.com/bg/ на вдъхновение (вдишване) и излизане по време на изтичане (издишване).

Те откриха, че използването на електронна цигара причинява незабавно увеличаване на съпротивлението на дихателните пътища, продължило 10 минути в по-голямата част от участниците. По-долу са някои от ключовите им констатации:

  • Непушачите-дори сред непушачите на живота, използвайки електронна цигара в продължение на десет минути, повишиха съпротивлението си на дихателните пътища до 206% от 182% (средна средна стойност ); Изследователите определиха това като „значително увеличение“.
  • Настоящите редовни пушачи-сред съществуващите редовни пушачи, тестовете за спирометрия разкриха значително повишаване на устойчивостта на дихателните пътища до 220%, от 176% след използването на една електронна цигара за десет минути.
  • Пациентите с ХОББ и астма не са имали значително увеличение на устойчивостта на дихателните пътища от използването на една електронна цигара за десет минути.

В отделно проучване изследователи от Института за рак на Розуел Парк Парк Парк Парк Парк Парк Парк Парк , Buffalo, Ню Йорк, съобщава в American Journal of Preventive Medicine (февруари 2013 г.), че все по-голям брой хора използват електронни цигари, за да спрат да пушат или да намалят консумацията на тютюневи цигари.

Медицинската професия и учените обикновено са съгласни, че електронните цигари, ако представляват някакви опасности за здравето, са много по-малко вредни от тютюнопушенето.

Професор Кристина Грацуу, който е председател на Европейското респираторно общество Комитет за контрол на тютюна, каза:

„Все още не знаем дали неодобрените продукти за доставка на никотини, като електронни цигари, са по -безопасни от нормалните цигари, въпреки маркетинговите твърдения, че са по -малко вредни. Това изследване ни помага да разберем как тези продукти могат да бъдат потенциално вредни.

„Открихме незабавно покачване на съпротивлението на дихателните пътища в нашата група участници, което предполага, че електронните цигари могат да причинят незабавна вреда след пушенето на устройството. Необходими са повече изследвания, за да се разбере дали тази вреда има и трайни ефекти в дългосрочните […] ERS препоръчва след ефективни насоки за лечение на тютюнопушене въз основа на клинични доказателства, които не се застъпват за използването на такива продукти. "

Какви са електронните цигари (електронни цигари)?

Електронни цигари, известни също като изпарителни цигари и електронни цигари, са устройства, които хората използват, често вместо тютюневи цигари, които Освободете дози водна пара, които могат или не могат да включват никотин. Електронните цигари се захранват от малка батерия.

Производителите, дистрибуторите и маркетолозите на електронни цигари казват, че те са ефективна и по -здравословна алтернатива на тютюнопушенето, тъй като потребителят не вдишва вреден тютюнев дим, който съдържа над 4000 токсични химикали.

Редовните потребители на електронни цигари казват, че устройството им предлага подобно усещане за тютюнопушенето на тютюневи цигари. Въпреки това, тъй като не е включено горене – няма дим.

Електронните цигари са устройства, подобни на дълги тръби, които или приличат на тютюневи цигари, или бирос (химикалки с топки). Повечето от тях имат сменяеми касети; Някои от тях са такива.

Потребителят поставя устройството между устните си и всмуква, това действие активира нагревателен елемент, който веднага изпарява течен разтвор. Парата се вдишва. Научаването как да използвате електронни цигари, особено за обикновен тютюнев пушач, е просто, тъй като действието е практически идентично с това, което се прави, когато пушите тютюнева цигара.

Типичната електронна цигара има следните компоненти:

  • Мунджюта – заместващата касета е поставена тук. Потребителят е гадно или вдишва от мундщука.
  • Атомайзерът – нагревателен елемент, който изпарява течния разтвор. Изпаренията се вдишват. В повечето устройства пулверизаторът трябва да бъде заменен на всеки три до шест месеца.
  • Батерията-това обикновено е акумулаторна литиево-йонна акумулаторна батерия. Батерията е източникът на захранване за нагревателния елемент. В устройството има и някаква електронна схема, като сензора за въздушен поток, превключвател за прекъсване на времето за предотвратяване на прегряване и цветен светодиод (светлинен излъчващ диод), за да се посочи, че устройството е активирано.

Електронните цигари стават все по -популярни, особено в Западна Европа. Изчислено е, че много десетки милиони хора по целия свят са редовни потребители.

По-нататъшно четене на електронните цигари

Доклад, публикуван от CDC и Центъра за тютюневи изделия на FDA, разкрива, че използването на електронни цигари се е утроило сред учениците от средни и гимназии между 2013 г. и 2014.

E-Cigs са толкова ефективни, колкото никотиновите пластири, за да помогнат на тютюнопушачите да се откажат, проучване, проведено в Университета в Окланд в Нова Зеландия.

  • Пушене/отказ от пушене

Contents

Get a quote

If you want to get a free consultation without any obligations, fill in the form below and we'll get in touch with you.