Какво да очаквате от скрининг на ХИВ

Какво да очаквате от скрининг на ХИВ

Когато човек отиде за скрининг на ХИВ, той ще даде проба от кръв или слюнка за анализ. Има три основни типа тестове за ХИВ, които здравните специалисти използват. Това са тестове за нуклеинова киселина (NATS), тестове за антиген/антитела и тестове за антитела.

Никакъв тест не може да открие ХИВ веднага след предаването.

Ако човек се притеснява от това, че е заразил ХИВ. И смята, че това може да се е случило в рамките на 72 часа, те могат да поискат профилактика след експозиция (PEP). Това лекарство е много ефективно за предотвратяване на ХИВ, стига човек да го вземе в рамките на 3 дни след експозицията.

Продължавайте да четете, за да научите повече за различните видове тестове за скрининг на ХИВ, защо е важно да се тествате, И какво да очаквате след тестване.

Какво е скрининг на ХИВ?

ХИВ скринингът е процесът на проверка за наличието на ХИВ в кръвта или други телесни течности, като слюнка.

Скринингът може да се извърши в различни условия, включително лекарски кабинет, клиника за сексуално здраве, център за общност и у дома.

Ако човек използва Бърз тест у дома или в центъра на информацията, те трябва да организират лабораторен тест, за да потвърдят резултата. Това означава, че те ще трябва да отидат в лекарски кабинет или лаборатория, където медицинският специалист ще привлече кръв от ръката си.

Ако първоначалният тест на човек е бил лабораторен тест, лекар обикновено ще поръча втори скрининг.

Видове тестове за скрининг на ХИВ

Ако човек иска да екранизира за ХИВ у дома, той може да използва бързи самотестове или поща в поща. Те обикновено дават резултати в рамките на 20-30 минути.

Някои комплекти за тестване в дома изискват човек да се разплита около венците, докато други изискват малко количество кръв от убождане на пръста.

Ако човек използва комплект за убождане на пръста у дома, той ще трябва да изпрати кръвната проба за анализ. Тестовият комплект за орална течност дава резултата на място.

Научете повече за тестовите комплекти за домашен ХИВ тук.

човек винаги трябва да проследява бърз тест с лабораторен тест, който рисува, който рисува Кръв от ръката, за да провери двойно първоначалния резултат.

nats

nats са най-бързият лабораторен тест.

В допълнение към откриването на действителния вирус , те също могат да посочат вирусното натоварване, което е количеството на вируса, присъстващо в кръвта на човек.

Този тип тест не е рутин и е скъп. Лекарите ще поискат NAT само ако човек наскоро е влязъл в контакт с ХИВ и се представя с ранни симптоми. Човек не може да направи този тест у дома.

Тест за антиген/антитяло

Тестове за антиген/антитяло откриват както ХИВ антигени, така и антителата, които имунната система произвежда в отговор на вируса.

ХИВ антигенът е P24 и циркулира в цялото тяло, преди имунната система да произвежда антитела.

Този тип тест е често срещан в Съединените щати. Човек може също да получи тест за антиген/антитела като комплект за бързо тестване, където трябва само да убодат пръста си за кръвната проба.

Въпреки това, комплектите за бързо тестване могат да отнемат повече време, за да открият ХИВ – от 18 до 90 дни след експозицията – в сравнение с лабораторни тестове, които използват кръв от ръката, които могат да отнемат 18–45 дни след експозицията.

Тестове за ХИВ антитела

Когато имунната система на човек открие ХИВ, той започва да създава антитела за унищожаване на вируса. Домашни комплекти за бързо тестване, използващи или орални течности, или кръв от убождане на пръста, откриват ХИВ антитела.

Това каза, че комплектите за бързо тестване откриват ХИВ по -късно от тези, които използват кръв от ръката. Следователно, човек с по -скорошна експозиция на ХИВ може да иска да вземе тест за антитела в лекарски кабинет или лаборатория.

Научете повече за бързите тестове за ХИВ тук.

Защо е скрининг за екранизация за екранизацията за екрана за скрининг за скрининг за екранизация за екранизацията за екранизацията Важен за ХИВ?

Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) посочват, че скринингът за ХИВ е от първостепенно значение, тъй като 161, 800 души в Съединените щати не знаят, че имат ХИВ.

Освен това, до 40% от новите случаи на ХИВ възникват, защото хората не знаят, че живеят с вируса.

Колкото по -рано човек знае, че има ХИВ, толкова по -рано могат да получат лечение. Това от своя страна може да спре прогресията на вируса в СПИН и да премахне предаването.

Научете повече за разликите между ХИВ и СПИН тук.

Кой трябва да получи скрининг за ХИВ?

Всеки на възраст 13–64 години трябва да получи скрининг за ХИВ поне веднъж в живота си. Ако човек почувства, че се занимава с поведение, което ги излага на по -висок риск, трябва да поиска скрининг по -често.

човек трябва да обмисли риска си, ако е:

 • Правейки секс с партньор, който има ХИВ
 • Мъж и да прави секс с други мъже
 • Правенето на секс с някой, чиято сексуална история е неизвестна
 • Споделяне на игли с други хора
 • Живот с хепатит или туберкулоза
 • Получаване на лечение за полово предавана инфекция

Получаване на скрининг на ХИВ

Има няколко има няколко начини, по които човек може да получи скрининг на ХИВ. Те включват:

 • Подаване на лекар за тест
 • Изискване на бърз самотест онлайн
 • Купуване на бърз самотест в аптека
 • Посещение на център за обществена информация или клиника за сексуално здраве

Човек също може да използва този локатор на HIV услуга.

Получаване на резултати и следващи стъпки

Ако човек получи първоначален отрицателен ХИВ резултат от тест за антитела, той все още може да има ХИВ.

Понякога, ХИВ антителата отнемат известно време, за което експертите наричат ​​период на прозорец. Ето защо често е необходимо допълнително тестване.

Ако резултатът се върне отрицателен след периода на прозореца, лекар е сигурен, че човекът няма ХИВ.

Въпреки това, човек трябва да Все още практикувайте секс с презерватив или друг метод на бариера, за да се уверите, че те не се сключват на ХИВ в бъдеще.

лекар ще потвърди положителен статус на ХИВ след получаване на резултати от последващи лабораторни тестове. Малко след като човек получи диагноза ХИВ, той трябва да започне антиретровирусна терапия (ART).

Ако лекар се лекува бързо с ХИВ, количеството на вируса в https://harmoniqhealth.com/bg/prostamin-forte/ тялото на човек може да падне до неоткриваеми нива. Това означава, че те могат да останат здрави в продължение на много години и че вирусът не може да предаде на други хора.

Важно е човек да търси съветник или специалист по психично здраве, ако положителната диагноза влияе върху тяхното благополучие.

Резюме

ХИВ екрана са важни. Колкото по -рано човек получи диагноза, толкова по -рано може да започне чл.

Ако лекар е в състояние да лекува ХИВ незабавно, вирусът може да падне на неоткриваемо ниво. Това означава, че човек може да живее пълен и активен живот въпреки диагнозата на ХИВ и че вирусът не може да предаде на никой друг.

човек може да получи тест за ХИВ на много места, като клиника за сексуално здраве , лекарски кабинет или лаборатория. Те могат също така да поискат комплект за бързо тестване, който могат да използват у дома.

 • обществено здраве
 • ХИВ и СПИН
 • Инфекциозни заболявания/бактерии/вируси

Contents

Get a quote

If you want to get a free consultation without any obligations, fill in the form below and we'll get in touch with you.